G310R - problems starting - BMW G310 R/GS Forum
 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 09:07 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 31
G310R - problems starting

Hi, picked up my G310R this week and loving it though having problems with starting it.

It's a cold-ish start I guess with temp where I am at the moment +2 / +3

It starts eventually but it's not right.

Has anyone else had this or got any thoughts?

Putting on on charge for 24 hours did not help.

Once into a ride I don't have a problem with it starting first time.

Thank you.
GirlPower is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 09:28 AM
Member
 
nhbmw's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 32
Garage
Quote:
Originally Posted by GirlPower View Post
It starts eventually but it's not right.
Could you elaborate on what you mean by this? Does it run roughly?
nhbmw is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 09:32 AM
Senior Member
 
SCG310R's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Greer, South Carolina USA
Posts: 106
Garage
Read the owners manual, its full of great info regarding the bike. It explains how to start in cold temps. Pull clutch in and twist throttle slightly then start.

Last edited by SCG310R; 11-30-2017 at 09:35 AM.
SCG310R is offline  
post #4 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 10:36 AM
Senior Member
 
G0MYW's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Marlow. UK
Posts: 157
Garage
look under "issues & problems " cold start
https://www.g310rforum.com/forum/337-...art-issue.html

mines a real sod to start in the cold. under say 10'C
I bought a Lithium battery which did make an improvement.
Also I have to leave it on charge overnight to ensure 100% charge for the morning start.

Make sure you give it, say 1/4 throttle before pushing the start button.
May help if you also pull in the clutch.

Obviously something is wrong stating at low temperatures.
Tell the Dealer..
Mine's gone back in for a couple of niggles (this is one)
I'll report back when the little darling is returned to me.
G0MYW is online now  
post #5 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 11:24 AM
Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 38
I had trouble starting mine once soon after I got it and someone said use only premium gas so started doing that and have not had a problem since and now have over 3000 miles on it. I have started it when the temp was around 40 degrees F.
Runride is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 02:11 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 31
Thanks for all the useful feed back. Will take it all on board and see how tomorrow goes.
The bike I part exchanged for my 310 started like a dream whatever the temperature so I'm not used to this. Look forward to reading any updates and I'll let you know how I get on with some of the above tips.
Thanks.
G0MYW likes this.
GirlPower is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 05:58 PM
Senior Member
 
Tickster's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Leduc Alberta Canada
Posts: 469
Quote:
Originally Posted by Runride View Post
I had trouble starting mine once soon after I got it and someone said use only premium gas so started doing that and have not had a problem since and now have over 3000 miles on it. I have started it when the temp was around 40 degrees F.
Fresh premium gas.

2018 Black 310GS
2011 Royal Enfield Classic with Cozy Bullet sidecar
1981 Honda 400 Homemade Bobber
1978 Honda Naked Goldwing
16 past varieties too numerous to mention
Tickster is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 08:12 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Location: Norman OK
Posts: 24
I had the same problem that presented itself after I filled the tank with its first fill. I was wondering if it was due to me allowing to let the tank go almost bone dry past reserve warning . My thinking at the time was to use all the "stale" gas up. After about a week of the engine taking a long time to get it started, I found out by putting the bike in 1st gear and holding in the clutch while pressing the starter button, this I don't know why but cleared the problem.
Try this and see if it solves the problem. Also, I was curious if you allowed your tank to run almost bone dry like I did.
Good Luck.
dhodges is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 11-30-2017, 11:52 PM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 20
I had the same issues with starting and even a couple times the bike would turn off after starting it and the issue was the fuel pump. About 6 days into having the bike I had to get the fuel pumped replaced and the problem was solved and now it runs and starts like a champ! I hope this isn't the same case for you but that was my experience.
G0MYW likes this.
Nickharo is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 12-01-2017, 12:31 PM
Senior Member
 
G0MYW's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Marlow. UK
Posts: 157
Garage
OK ... my bike been at the dealer all day.
they've just phoned to say "yes they agree there is a Cold Start issue"
AND that they've done a Software update to the EFI ...
They plan to check the cold start tomorrow morning (forecast 3'-4'C)

So BMW G310R Forum - View Profile: GirlPower you might want to use this as a discussion with your dealer.
will keep up to date with any more dealer comments..
G0MYW is online now  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BMW G310R vs KTM Duke 390 G310R News G310R News 15 06-14-2017 08:30 PM
Another Look At The G310R G310R News G310R News 19 12-07-2016 12:31 PM
BMW G310R VS KTM Duke 390 VS Yamaha MT03 G310R News G310R News 24 10-30-2016 03:13 PM
2016 BMW G310R Revealed G310Admin G310R News 10 01-13-2016 10:22 AM
G310R First Look!! G310R News G310R News 2 11-17-2015 12:30 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome